Gerard

Gerard van de Braak

Lunteren

Ik vind een bijenvolk een natuurlijk wonder. In 2007 ben ik daarom begonnen met het bouwen van een imkerij. Inmiddels heeft de De Valksche Bijenhof in Lunteren meer dan 300 kolonies van 40.000 bijen. Het allermooiste van het imkeren vind ik het uitdagende samenspel met de natuur. Ik ben een echt natuurmens. Bijen zijn enorm verbonden met de natuur. Hoe ze leven en omgaan met het weer bijvoorbeeld. Het is steeds weer een uitdaging om daar op in te spelen. Door allerlei oorzaken kunnen bijen zonder imker bijna niet meer overleven in ons land. Onze volken worden vaak uitgezet bij telers van groenten en fruit. De bijen bezoeken de bloemen waardoor er bestuiving plaats kan vinden. Zonder bestuiving zouden wij geen fruit zoals appels en aardbeien in de winkels aantreffen. Met de bijenvolken wordt dus de basis gelegd voor een groot deel van de gehele voedselproductie. Als dank hiervoor belonen de bijen deze dienst met overheerlijke honing, die onbewerkt en zonder toevoegingen in de pot terecht komt. Hoe meer je van bijen weet, hoe meer eerbied je hebt voor een potje honing. De nijvere bij is een minifabriekje van de alleroudste zoetstof ter wereld, puur natuur. Dit schijnbaar alledaagse product is zelfs een wondermiddel bij luchtwegproblemen. Echte Nederlandse honing zou ook nog eens een probaat middel kunnen zijn tegen hooikoorts doordat middels de bijen een groot aantal pollen uit uw leefomgeving in de honing terechtkomt. Een groot deel van de bijenkasten van de imkerij staat op de Veluwe en Gelderse vallei. De streekhoning komt dan ook gegarandeerd uit deze regio. De smaak van streekhoning varieert per jaar. Afhankelijk van de natuur bloeit het ene jaar de linde en het andere jaar de paardenbloem overdadig. Behalve op de de Veluwe worden er ieder jaar een aantal volken in natuurgebied De Biesbosch geplaatst. Nadat de bijen genoeg verzameld hebben komen ze weer naar Lunteren waar vervolgens de honing geoogst wordt. De fruitige en frisse smaak van de honing die daar gewonnen wordt komt vooral door de reuze springbalsemien die daar veelvuldig voorkomt. Het is een heel makkelijke honing die goed te verwerken is. Daarom wordt deze variant veel in de horeca toegepast. Een echte aanrader dus deze honing!

Geen producten gevonden