PuurDichtbij is in 2014 gestart door Jankees van Baardewijk, Jacco Molenaar en Victor Croes. Hun missie is: “Zoveel mogelijk mensen laten genieten van vers, verantwoord en betaalbaar voedsel.” Omdat voedsel nu vaak van ver komt met weinig opbrengsten voor de boer zelf hebben zij PuurDichtbij ontwikkeld. Als steeds meer mensen meedoen aan PuurDichtbij is er een duurzame, gevarieerde landbouw mogelijk met heerlijke verse, betaalbare producten.

Waarom PuurDichtbij?

Nu is ons dagelijks eten vaak niet duurzaam: 95% van ons voedsel komt elke dag met boten, vrachtwagens en vliegtuigen uit alle delen van de wereld naar Nederland. Zelfs Hollandse groenten hebben binnen Nederland vaak al honderden kilometers afgelegd voor ze op ons bord liggen. De meeste Nederlanders wonen in de buurt van een boer die prachtige producten verbouwt. Het bedrag dat wij doorgaans voor ons verse voedsel betalen, gaat vooral op aan transport, koeling, overslag van alle producten, en de vele handjes die nodig zijn om al die handelingen te verrichten. De boer (die het meeste werk verricht), ziet gemiddeld maar 15% van dit bedrag terug. Veel boeren kunnen daardoor niet anders dan zich in verre mate specialiseren: We zien daardoor veel grote monotone akkers in ons land. Of een fruitteler verbouwt bijvoorbeeld alleen nog maar Elstar. Terwijl we vroeger wel vijftig soorten superlekkere appels hadden! 

Economisch én ecologisch verantwoord

Wij willen een rijke variatie aan gewassen weer terug in Nederland. En dat blijkt mogelijk met PuurDichtbij. Doordat boeren hun duurzame producten uit de buurt aanbieden en zij een eerlijke prijs daarvoor krijgen, verbouwen zij stap voor stap steeds meer gevarieerde soorten en genieten steeds meer mensen van lekkerder, duurzamer en eerlijker eten.

Bij PuurDichtbij weet je altijd van welke boer jouw eten komt: De boeren van jouw keus uit jouw buurt. Bij aanbod vind je de aanbieder en de manier waarop die zijn gewassen teelt. De aanbieder bepaalt zelf de prijs. We merken dat de prijzen daardoor soms nog lager zijn dan veel mensen gewend zijn.  Omdat de boeren alleen oogsten wat er besteld is, is er geen voedselverspilling. Met PuurDichtbij kies je voor economisch én ecologisch verantwoord.    

De oprichters

Jankees van Baardewijk
(1964)

Jankees houdt ervan om mensen te verbinden. Hij is grondlegger van maatschappelijke samenwerkingsverbanden zoals Burgernet en Zorgalert.

Jankees kon zich als kind al urenlang vermaken op het platteland en trouwde met een dochter van een boer. Hij geniet bijzonder van zijn kinderen als deze in de keuken enthousiast bezig zijn met het weer eens uitproberen van een nieuw recept. Tijdens kampeervakanties pakt hij graag zijn kans door zelf met een serieus koksmes aan de slag te gaan.

Wat hem al sinds begin jaren ‘90 boeit, is hoe mensen met een gezamenlijke beweegreden via een netwerk in actie kunnen komen. Lijntjes simpeler en korter maken en de actie laten gebeuren. Zijn droom is om dit niet alleen voor onze veiligheid en de gezondheidszorg in te zetten, maar nu ook voor onze voedselvoorziening. Rechtvaardige handel en een steeds gezonder Nederland zijn zaken waar Jankees zich sterk voor maakt.

De favoriete groente van Jankees is kraakverse broccoli.

Jacco Molenaar
(1987)

Jacco is geboren en getogen in Zuid-Afrika. Hij is opgegroeid met het buitenleven en met het beste wat een goede bodem met veel zon kan voortbrengen. Je kunt hem altijd wakker maken voor een mango of een stuk lamsvlees op de braai (Afrikaans voor barbecue). Hij heeft een fascinatie voor dieren en planten en heeft veel gewerkt met vee.

Tijdens zijn werk bij verschillende boerenbedrijven in Nederland en Nieuw-Zeeland kreeg hij steeds meer moeite met het grote verschil tussen de vaak lage prijzen die boeren krijgen na hun harde werk en de hoge eindprijs voor de consument. Deze verontwaardiging, samen met zijn verlangen naar meer smaakkeuze uit eigen land, zijn de belangrijkste drijfveren voor Jacco in zijn werk voor PuurDichtbij.

Zijn favoriete groente is prei.

Victor Croes
(1974)

Van 2005 tot 2013 werkte Victor als manager bij Marktplaats. Geïnspireerd door het gemak waarmee mensen daar rechtstreeks met elkaar handelen verwacht hij ook boeren en consumenten met elkaar te kunnen verbinden.

Victor is natuurliefhebber en mag zijn verwondering over de schoonheid van bomen, planten en dieren graag delen met anderen. Ook dit gebeurt dichtbij: in zijn eigen achtertuin heeft hij een paar fruitboompjes, wat groente – elk jaar andere - en gele frambozen die zijn dochters inmiddels lekkerder vinden dan snoep.

Gedreven door zijn passie voor de schepping, wil Victor nog veel meer mensen laten genieten van de enorme diversiteit in natuurlijk voedsel.

De favoriete groente van Victor is bloemkool.