Zeeuwsche Zoute vindt zijn oorsprong in het vissersdorp Bruinisse op Schouwen-Duiveland. Dit authentieke vissersdorp is gelegen aan het grootste nationale park van Nederland, de Oosterschelde. De zoutziederij is een initiatief van Christian Clerx, een geboren en getogen Zeeuw.
Al in de Romeinse tijd werd er in Zeeland zout uit de zee gewonnen. In de middeleeuwen groeide dit uit tot een ambacht. Zoutziederij Zeeuwsche Zoute blaast deze oude traditie na een aantal jaar van onderzoek weer nieuw leven in.
Hoe het zout gemaakt wordt? Eerst wordt water gewonnen uit de Oosterschelde. Dit doen we bij vloed uit de wateren bij Bruinisse. Daarna wordt het water gezuiverd. Via ultrafijne filters wordt het water schoon, zonder mineralen te verliezen. Dit doen we om de hoogste kwaliteit zout te krijgen.
Het water wordt vervolgens verdampt totdat het juiste zoutgehalte wordt bereikt. Dit geconcentreerde water wordt in open zoutpannen ondergebracht. Met vrijwel alleen groene stroom wordt dit zoute water verwarmd tot de zoutkristallen zich op het wateroppervlak kunnen vormen. Zijn de zoutkristallen groot genoeg? Dan zakken ze naar de bodem. De zoutkristallen worden uit de pannen geschept en gedroogd in droogovens. Vervolgens is het zout klaar om verpakt te worden.