Favoriete product van Sander

Buikspek van de barbecue voor gevorderden
 
Sander is oud chef-kok en doet de inkoop bij PuurDichtbij. Wanneer jij een bestelling plaatst, besteld Sander dit bij onze boeren. In de ochtend van de levering bij jou thuis halen onze chauffeurs de bestelling op. Zo heb jij de meest verse product direct van de boer.
 
Het favoriete product van Sander is de buikspek van Albert van den Heuvel. Dit stuk vlees kan je heerlijk zacht garen, krokant bakken, karamelliseren en roken. Je kan dus super veel kanten op met dit product! Daarom vindt Sander het ook zo lekker.
 
Hoe doe je dat dan? Leer hoe Sander buikspek klaarmaakt met onderstaand recept. Let op: barbecueën voor gevorderden.

Buikspek van de barbecue, goed voor 6 personen
Voorbereiden:   1,5 uur
Barbecue tijd:    3,5 uur
 
Ingrediënten:
  • 1,5 kg buikspek
  • 40 ml hoisin saus
  • 30 ml ketjap manis
  • 15 ml soja saus
  • 2 tenen knoflook
  • 20 ml sushi azijn
  • 50 gram bruine suiker
  • 1 gram gemalen zwarte peper
  • 3 gram zout
Benodigdheden:
  • BBQ geschikt voor direct en indirect garen
  • Druippan of lekbak
  • Standaard BBQ rooster
  • Kerntemperatuur meter
  • Snijplank
  • Scherp mes
Marineren:
  1. Snijd de knoflook fijn of die door een knoflookpers. Meng met de hoisin saus, ketjap, soja, bruine suiker en sushi azijn.
  2. Snijd het buikspek schuin aan de vetzijde om de 1,5 cm in tot op het vlees, je snijd dus alleen het vet in. Draai het spek een kwartslag en snijd weer op dezelfde manier schuin in zodat er een ruitpatroon ontstaat.
  3. Verdeel het zout en gemalen peper over het vlees en masseer licht in.
  4. Neem een ruime plastic zak. Doe de spek in de zak, giet de marinade in de zak op de spek en sluit af.
  5. Masseer de marinade in het vlees en laat bij voorkeur een nacht in de koeling staan. Even geen tijd? Geen probleem, 2 uur marineren geeft ook al een goede smaak.
 
Bereiding:
  1. Haal de zak uit de koeling en laat het vlees op kamertemperatuur komen, haal hierna de spek uit de zak en bewaar de marinade. Plaats de kern thermometer midden in het dikste gedeelte van de buikspek.
  2. Steek de BBQ aan en stel deze in op 120 graden indirecte temperatuur, vul de druippan of lekbak met water en zet deze onder het rooster.
  3. Gooi een handje rookhout (bij voorkeur appel, kers of eiken) in de bbq en plaats het vlees met de vetkant naar boven op de bbq. Gebruik de bewaarde marinade om elke 30 minuten het vlees mee in te smeren.
  4. Gaar het spek tot een kerntemperatuur van 70 graden en laat het vlees daarna 15 minuten rusten op een bord met los daarover een stuk alluminiumfolie.
  5. Bouw de bbq van indirect om naar direct en voer de temperatuur op tot 180 graden
  6. Rooster het heerlijk ruikende stuk spek kort op de bbq om de resterende suikers te karameliseren. Je weet dat het klaar is wanneer de marinade aan je tang plakt. Let goed op want voor je het weet wordt het wel heel krokant
  7. Snijd het vlees in blokken of plakken en eet op een broodje of als los voorgerecht. Geniet ervan!