Hollandse quinoa uit de Hoeksche Waard

Lekker, gemakkelijk te bereiden en ook nog eens supergezond. Quinoa veroverde een paar jaar geleden de Nederlandse keuken. En hoe leuk is het dat je deze superfood niet meer uit Zuid-Amerika hoeft te halen, omdat ‘ie nu ook bij Boer & zus groeit op Hollandse bodem?

Daarvoor nemen we je mee naar Hoeksche Waard. Of om nog preciezer te zijn: het dorpje Mookhoek, onder de rook van Rotterdam. Al vier generaties lang boert de familie van Janna (zus) en Toon (boer) de Geus hier op de vruchtbare Zuid-Hollandse kleigrond: van aardappelen tot suikerbieten en van uien tot tarwe.

Superfoods op Hollandse klei

Mooie, oer-Hollandse producten die vervolgens via de foodindustrie en supermarkt anoniem hun weg naar jouw bord vinden. En dat stak toch een klein beetje in Mookhoek. Stak, want daar kwam in 2016 verandering. Sinds dat jaar teelt Boer & zus namelijk quinoa, die rechtstreeks zijn weg vindt naar de consument.

Gezond, lekker én nu ook van dichtbij

“Ik heb een grote passie voor koken en ontdekte dat quinoa niet alleen gezond, maar ook gewoon superlekker is. Het is de perfecte basis voor je maaltijd, vergelijkbaar met rijst of couscous”, vertelt Janna. “Alleen is het natuurlijk niet echt duurzaam dat die quinoa duizenden kilometers vanuit Zuid-Amerika moet afleggen voordat het op ons bord ligt.”

Zo groeit quinoa in Nederland

Gelukkig blijkt quinoa ook prima te groeien op Nederlandse bodem. Het teeltproces? Dat lijkt een beetje op dat van graan. Na de oogst ploegen ze bij Boer & zus het land goed om, zodat de gewasresten onder de grond kunnen verteren en het water goed weg kan. In het voorjaar is het tijd om te zaaien. In de weken die volgen schiet de plant omhoog.

Telen zonder bestrijdingsmiddelen

Niet alleen de quinoa groeit in deze periode. Dat geldt ook voor het onkruid op het land. Dat halen ze er bij Boer & zus met machines tussenuit. Deze machines snijden het onkruid af. Daar komen dus geen chemische bestrijdingsmiddelen bij kijken. Wel zo fijn voor de natuur! Zo eind augustus, begin september is de quinoa rijp voor de oogst. Daarvoor gebruiken ze in Mookhoek een gewone maaidorser. Die haalt de zaden uit de stengels. Even zeven en ze zijn klaar om de verpakking in te gaan.

Volkoren quinoa mét bite

Klinkt simpel, maar er komt stiekem best wel wat bij kijken vertelt Janna. “We hebben veel moeten uitzoeken en experimenteren toen we begonnen met het verbouwen van de quinoa. In 2019 zijn we overgestapt op een nieuw ras dat minder saponine bevat. Saponine is een beschermlaagje om de quinoa. Het smaakt licht bitter en daarom wordt het er normaal gesproken afgepoetst. Dat is nu niet meer nodig, waardoor onze quinoa volkoren is, met een lekkere bite!”

Samenwerken met de natuur

Dat zulke innovaties uit Mookhoek komen, is niet helemaal toevallig. B(r)oer Toon is er gek op. Hij introduceerde moderne technieken zoals GPS en klimaatadaptieve drainage op de familieboerderij. Daarnaast kiest vader Leen er ook al jarenlang voor om aan de randen van de akkers ruim baan te geven aan bloemen en kruiden. Dat ziet er niet alleen prachtig uit, de akkerranden vormen ook een voedselbron voor akkervogels en insecten zoals de sluipwesp, de zweefvlieg en de gaasvlieg. En dat zijn weer de natuurlijke vijanden van luizen in de aardappels en het graan. Een win-winsituatie voor de boer én de natuur!

Tip van Boer & zus

Wist je dat je met quinoa ook de lekkerste koekjes kunt bakken? Maak bijvoorbeeld eens quinoa koekjes met kaneelsuiker en lijnzaad. Lekker gezond en ook nog eens glutenvrij.