Hollandse sappen met fruit van Marco uit Tricht

Een tikkie misvormd, een beetje te klein of niet helemaal goed van kleur. Bij Zachtfruitkwekerij Van As zijn deze buitenbeentjes juist speciaal. Want hun unieke karakter maakt deze aardbeien en frambozen bij uitstek geschikt voor de lekkerste vruchtensappen!

De kwekerij van de familie Van As is gelegen in het Gelderse Tricht, midden in de Betuwe. Dit gebied tussen de rivieren staat ook wel bekend als de fruittuin van Nederland. Overal kom je fruitboomgaarden tegen en in de zomer kleurt de bloesem het gebied op zijn mooist. Sinds 1989 kweekt Zachtfruitkwekerij Van As hier op acht hectare grond het lekkerste, verse Hollandse fruit.
 
Tijd om te rijpen
En ja, fruitteler Marco van As durft de stelling wel aan: het fruit uit de kwekerij blinkt uit in smaak. Hoe dat komt? De aardbeien en frambozen worden rechtstreeks via de korte voedselketen geleverd. Ze kunnen dus tot op het allerlaatste moment aan de plant blijven hangen. Zo krijgen ze de tijd om rustig te rijpen. En zijn ze precies groot en zoet genoeg om die heerlijke, volle smaak te krijgen. 
 
Samenwerken met de natuur
Op de kwekerij van Marco en zijn familie wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de natuur. Insecten doen zich tegoed aan de ingezaaide inheemse kruiden- en bloemenranden rondom de kwekerij. En vogels vinden een veilige plek om te nestelen in de nestkastjes die door de familie Van As zijn opgehangen. 
 
'Low-chill' aardbeienras
Ook de fruitrassen zijn natuurvriendelijk. Neem de Fandango. Een zogenaamd ‘low-chill’ ras, wat in goed Nederlands betekent dat de aardbeien genoegen nemen met weinig licht en een lage temperatuur. Daarentegen zijn ze wel lekker sappig en vol van smaak. Ook zitten ze boordevol gezonde antioxidanten. Ze kunnen met gemak begin december in de kas geplant worden. Niet alleen heel energiezuinig, maar hierdoor zijn ze ver voor de zomer al plukrijp. Marco noemt ze daarom liever geen zomerkoninkjes, maar voorjaarskoninkjes! 
 
 
Oranjerode frambozen
De frambozen luisteren naar de naam Kwanza. Een herfstframboos met een oranjerode kleur en zachtzoete smaak. Ze worden met de hand geplukt. Dat gebeurt net als bij de aardbeien pas als ze écht goed rijp zijn. En dat proef je! Wist je trouwens dat frambozen vol vitamine C zitten? Supergezond dus. Op de kwekerij worden ze buiten geteeld, in potten die beschermd zijn tegen de regen. In één seizoen groeien de kleine plantjes uit tot kanjers van 2 meter hoog, die zwaar hangen van de frambozen. 
 
Zelfde smaak, minder verspilling
De aardbeien en frambozen worden stuk voor stuk handmatig geoogst. Ook de exemplaren die klein uitvallen of andere uiterlijke gebreken hebben. Want deze buitenbeentjes mogen dan niet de looks hebben, ze smaken net zo lekker! Zonde om weg te gooien toch? Dat geldt ook voor overrijpe frambozen en aardbeien. Ze zitten boordevol smaak en bevatten extra veel voedingsstoffen. Door dit fruit direct in te vriezen, kan je er later nog de lekkerste producten mee maken.
 
Roodfruit
 
Vruchtensap zonder toevoegingen
Bij Neder Groep maken we zelf sap van het fruit. Bij het persen van het roodfruit breken de vezels en komt er veel pulp vrij. Zo krijg je een mooie, dikke sap met een volle smaak. En dat is zo lekker dat er geen kunstmatige toevoegingen nodig zijn. Voor het sap in een fles of bag gaat, wordt het nog kort verhit. Hierdoor zijn de verse sappen lekker lang houdbaar en 100% puur natuur.
 

Tip van Marco

Door roodfruit direct in te vreizen, kan je er later nog de lekkerste producten mee maken.

Neder Sap toevoegen aan jouw kruiwagen? Klik hier!