Sorry, deze functionaliteit is momenteel niet beschikbaar. Probeer het later nog een keer.

Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel

De Nationale Week Zonder Vlees is een Nederlands initiatief om vleesconsumptie te verminderen. Want elke dag vlees eten past niet meer bij deze tijd. ‘En zuivel eigenlijk ook niet’ vindt De Week Zonder Vlees. Om deze reden is het dit jaar de ‘Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel’. Hiermee willen ze een meer plantaardig eetpatroon promoten.

Plantaardig eten hoeft niet saai en smakeloos te zijn. Probeer, combineer en ontdek wat allemaal mogelijk is. Wij willen daar graag een handje bij helpen, met onze recepten zonder vlees en zuivel.

 

 

 

Ontbijt

Wentelteefjes voor 4 personen

Nodig 8 sneetjes brood, 2 eieren, 100ml water, honing of jam.
Zelf toevoegen Kaneel
Bereiding
  1. Klop de eieren, het water en kaneel los in een diep bord.
  2. Doop de sneetjes brood door het eimengsel.
  3. Doe een ruime scheut olie in de pan en bak de wentelteefjes in de pan aan beide kanten gaar.
  4. Serveer met honing met honing of jam.

Lunch

Andijviesalade voor 2 personen

Nodig Halve krop andijvie, 1 appel en 2 eieren.
Zelf toevoegen Honing-mosterddressing en noten/pitten naar smaak.
Bereiding
  1. Kook de eieren 8 minuten. 
  2. Was de andijvie en snijd fijn.
  3. Was de appel en snijd in partjes. 
  4. Pel de eieren.
  5. Meng de andijvie met eigen dressing. Doe hier de appel, eieren en noten overheen. 

Brood met groentekroket

Nodig Ongesneden brood en groentekroketten.
Bereiding
  1. Bak het ongesneden brood 6-8 minuten af in de oven op 180 graden.
  2. Bak de groentekroketten volgens de verpakking.
  3. Snijd het brood in dikke plakken naar smaak en beleg met de groentekroket. 

Avondeten

Pasta met rode saus voor 4 personen

Nodig 1 kilo tomaten, 1 paprika, 1 ui, 1 macaroni spaghetti pakket, 400g pasta naar keuze
Zelf toevoegen 4 tenen knoflook, 4 tl Italiaanse kruiden (zonder zout), 4 el olijfolie
Bereiding
Pastasaus
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snijd te tomaten in kwarten.
  3. Schil de ui en snijd grof.  
  4. Maak de knoflook schoon
  5. Snijd de steel van de paprika, verwijder de zaadjes en snijd in grove stukken.
  6. Meng de tomaten, ui, knoflook en paprika in een kom en voeg olijfolie toe. Leg het mengsel op een bakplaat.
  7. Schuif in de oven voor 30-40 minuten. Houd in de gaten en laat niet aanbranden.
  8. Laat de groenten iets afkoelen, doe in een hoge kom en maak het mengsel tot een gladde saus met een staafmixer.
 
Pasta
  1. Kook de pasta volgens de verpakking.
  2. Bak de groentemix.
  3. Roer de saus door de groenten en serveer met pasta.
Serveertip
Serveer met een broodje uit de oven. 

Shepherds Pie voor 4 personen

Nodig 1kg aardappelen, 1 ui, 2 wortelen, 250g champignon, 1 courgette 
Zelf toevoegen 2 tenen knoflook, olijfolie, 70g tomatenpuree, kruiden naar smaak (rozemarijn, kerrie, paprika, peper, zout)
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.
  2. Schil de aardappels en wortelen en snijdt deze in blokjes. Kook de aardappelen circa 20 minuten tot het gaar is. Bewaar 100 ml kookvocht.
  3. Snipper de ui, snijd de knoflook heel fijn.
  4. Verhit een eetlepel olijfolie in de pan en fruit de ui en knoflook op laag vuur tot het er doorzichtig uitziet.
  5. Voeg de wortelen toe en bak dit 10 minuten.
  6. Snijd ondertussen de champignons en courgette in blokjes en voeg dit samen met de tomatenpuree en kruiden naar smaak toe aan het mengsel.
  7. Laat het mengsel 5 minuten zachtjes koken en maak ondertussen de aardappelpuree.
  8. Stamp de aardappels fijn, voeg hier 100 ml kookvocht en zout en peper bij.
  9. Pak de ingevette ovenschaal en verdeel het groentemengsel, dek dit af met de aardappelpuree.
  10. Zet de ovenschaal nog circa 20 minuten in de voorverwarmde oven.