Op bezoek bij … Tuinderij Doorn

In de kas van Willem Doorn is het een drukte van belang, ook al is dat op het eerste oog niet goed te zien. De medewerkers zijn dagelijks bezig met de komkommers, paprika’s, pepers en tomaten. Maar zij zijn niet de enige die aan een goede oogst werken. Roofmijten eten de spint en trips op waarvan de planten last hebben, bijen zorgen voor de bestuiving van de bloemen en kwikstaartjes eten vervelende rupsen op. “Zo werken wij op een natuurlijke manier aan een zo schoon mogelijke oogst.”

Met de seizoenen

Bijna het gehele jaar door kan er in Heerde worden geoogst. Toch is het verschil in de seizoenen goed te merken: “In de zomer duurt het ongeveer 7 dagen voordat een bloem uitgroeit tot een volwaardige komkommer. In de winter duurt dat wel twee keer zo lang.” Het geheim? De verwarming vanuit de warmte kracht koppeling zorgt voor het lange oogstseizoen. “Wij halen zo veel mogelijk uit aardgas. Ons systeem zet dit om in warmte en CO2 voor de kas. Daarnaast wordt er energie opgewekt die bij ons in de buurt wordt gebruikt door huishoudens.”

Beste product

De groentes worden één keer per week met de hand geoogst. “We halen alleen de groentes eruit die klaar zijn. Zo oogsten wij de tomaten zo laat mogelijk: dan zijn ze lekker rood en smaken ze het beste.” Naast de kas staat een hal met een grote machine die de komkommers sorteert op gewicht. “Hoe minder gewicht, des te meer smaak de komkommer heeft.”

Trotse PuurDichtbij boer

Willem is een echte trotse boer van PuurDichtbij: “We kunnen samen met andere Nederlandse boeren onze prachtige producten naar voren brengen. Dat is erg gaaf!” Zelf geniet hij het meeste van boontjes van Nederlandse bodem: “En daarnaast de komkommersalade van mijn moeder. Dat is komkommer met slasaus en peper.”

Wil je de groentes van Tuinderij Doorn zelf proeven? Bekijk dan het assortiment en voeg ze toe aan jouw kruiwagen.

 
 
2 februari 2022 is Willem Doorn van Tuinderij Doorn overleden. Hij was een groot voorstander van de korte voedselketen. We kijken terug op een fijne samenwerking.