Rundvlees van slager Albert

Het lekkerste rundvlees? Dat komt niet per boot uit Argentinië of Ierland, maar gewoon uit de Bommelerwaard. Tussen Maas en Waal brengt slager Albert van den Heuvel zelf zijn koeien groot.

Je vindt ze in Bruchem. Een klein dorpje in het zuidwesten van Gelderland, gelegen tussen de weilanden, slootjes en bomenrijen. Een plek waar haast geen rol speelt en de klok niet de baas is. De koeien grazen er loom in de middagzon, naast de slagerij. Een korte keten in optima forma, maar daarover later meer.

Zorgvuldig geselecteerde runderen

Eerst maar eens die koeien. Albert houdt verschillende soorten runderen. Het gaat om elegante blonde d'aquitaines, gespierde limousine-koeien en verbeterd roodbont, een échte Nederlandse rundveeras. De dieren krijgen er alle tijd om te groeien, want Albert kijkt niet op een maandje meer of minder. Wat telt is de kwaliteit van het vlees. Die moet goed zijn!

Liefde en zorg voor de dieren

Omdat het rundvlees van Albert zo populair is, werkt hij samen met een aantal rundveehouders uit de streek. Boeren uit de Bommelerwaard die net als hij werken met liefde en zorg voor hun dieren. Je ziet het terug aan de ruime stallen met lekker veel stro, gebalanceerde rantsoenen en vooral veel rust.

Kort onderweg naar het slachthuis

Zijn de dieren volgroeid? Dan gaan ze naar het slachthuis in Kerkdriel. Een dorp zo’n 10 kilometer verderop, dus dat is maar een klein ritje. Dat is fijn voor de koeien want die hebben zo veel minder transportstress. Na een dag leggen de karkassen de omgekeerde weg af, terug naar de slagerij. Daar worden ze uitgebeend en krijgt het tijd om te rusten en te rijpen. Besterven in vakjargon. Daar wordt het vlees nog smaakvoller en malser van.

Eigen receptuur, pure smaken

En dan is het tijd voor Albert en zijn collega’s om er op ambachtelijke wijze de lekkerste vleesproducten van te maken. Biefstukken, hammen, rookworsten, saté. Allemaal naar eigen receptuur en met zo weinig mogelijk kunstmatige toevoegingen. Ook het vlees dat in de kroketten en bitterballen van NederSnack gaat komt bij Albert vandaan. Want in een snack van eigen bodem, hoort natuurlijk het lekkerste rundvlees uit eigen land!

Vers op je bord, minder transportkilometers

Het rundvlees van Albert vindt dagelijks via bijvoorbeeld PuurDichtbij zijn weg naar Nederlandse keukens. Het ligt dus super vers op jouw bord en heeft geen duizenden kilometers afgelegd. Super duurzaam dus en dat al jarenlang. Want Albert was al bezig met de korte keten voordat het sexy werd.

Zorgvuldig geselecteerde runderen

De Bruchemse slager groeide op een boerderij op. Zijn vader was veehandelaar en al op jonge leeftijd verkocht Albert rundvleespakketten in de regio. Waren er genoeg klanten, dan liet hij een koe slachten. Later ging Albert naar de slagervakschool en begon hij zijn eigen dorpsslagerij. Inmiddels zit Albert alweer een jaar of tien op zijn huidige plek in Bruchem. Zijn slagerij? Die is nu een stuk groter en moderner. Maar het uitgangspunt blijft hetzelfde: het lekkerste rundvlees van eigen bodem!

Tip van Albert

Maak eens een stoofpotje met Bommelerwaardse runderriblappen en Kleiburg Bier. Het recept vind je hier.