Wildseizoen met vlees van Ter Weele

Het wildseizoen is weer van start! Elk jaar op 15 oktober wordt de jacht geopend en start het 'culinaire wildseizoen', want iedere fijnproever weet dat wild iets speciaals heeft. “Wild is eigenlijk het mooiste vlees wat er is. Je mag het niet biologisch noemen maar deze dieren hebben natuurlijk een mooi leven gehad.” vertelt Herman ter Weele.

Ter Weele

Zelf slachtende slagerij Ter Weele zorgt ervoor dat wij al jaren de beste kwaliteit wildvlees kunnen leveren. Het is een echt familiebedrijf, waar Herman en Ike Ter Weele nu aan het roer staan. Herman is jager en erkend meesterslager. Hij jaagt zelf op de dieren en slacht daarna ook in eigen slagerij. Zo is de keten van ‘boer’ naar bord zo kort mogelijk. Daarnaast werkt Herman sinds kort ook bij de brandweer. Hij heeft dus drie banen! “Het slachten van gehouden dieren verdient meer meer, maar wild vind ik het mooist omdat ik zelf jaag.” 

Het jachtseizoen

Voor de start van het jachtseizoen mogen sommige dieren al geschoten worden. In juli mag al op herten en zwijnen gejaagd worden en reeën worden het gehele jaar door geschoten. De jacht wordt ingezet voor natuur beheer van het wild in Nederland. “Ik vind het mooi dat er wat met dit vlees kan worden gedaan, je kan het maar beter gebruiken”. Vier keer per jaar zijn er tellingen waaruit bepaald wordt hoeveel dieren per diersoort mogen worden geschoten. Herman krijgt een lijst met wild dat mag worden geschoten. Dit is gespecificeerd op jonge dieren en op mannelijke of vrouwelijke dieren.

De jacht

Wanneer duidelijk is welk wild mag worden geschoten, gaat Herman op pad. Vaak lopen dieren in kuddes, er moet dus goed gekeken worden welk dier wel en niet geschoten mag worden. Hoe het dier geschoten wordt is ook van belang, het dier mag namelijk niet onnodig lijden.

Van het bos op het bord

Wanneer een dier is geschoten gaat het met vacht de koeling in om te besterven, wat het vlees zachter en smaakvoller maakt. De dieren worden ééns per week gevilt, waarna het vlees wordt goedgekeurd door de NVWA. Daarna wordt het vlees gesneden, verpakt en verkocht. De NVWA keuring zorgt voor extra veiligheid en geeft Ter Weele de mogelijkheid om het wild te verkopen. Maar de eerste keuring doet Herman zelf: “Een jager is gekwalificeerd en heeft een cursus moeten volgen om te zien of een dier geschikt is voor consumptie.” Wanneer een geschoten dier ziek blijkt te zijn, laten ze het liggen in het bos zodat het dier daar door de natuur kan worden gebruikt.

De gouden kook-tip van Herman

Het meest verkochte wild is bij Ter Weele de hertenbiefstuk en de wildstoofpot, met hert en wild zwijn. Ook de droge worst die wordt gemaakt van het wild gaat vaak hard.

Herman is een echte liefhebber van hert, ree en wildstoofpot. “Bak het vlees kort zodat het nog mooi rosé is. Voeg er verder niet te veel kruiden aan toe, een beetje peper en zout is voldoende. Het vlees is zo puur mogelijk op zijn best.” 

 
Voeg wild toe aan jouw kruiwagen!