Sorry, deze functionaliteit is momenteel niet beschikbaar. Probeer het later nog een keer.

Winterse bieren voor een warm gevoel

De dagen worden korter en de winterjas is uit de kast gehaald. De perfecte tijd voor donkere winter bieren die je een heerlijk warm gevoel geven. Remco van den Berg kan hier alles over vertellen. Hij is niet alleen groot bierliefhebber maar ook brouwer bij Brouwerij Kleiburg in Amsterdam en neemt ons mee in de wereld van de winterse bieren.

Bier van het seizoen

Volgens Remco kun je bier het beste vergelijken met wijn: “Per seizoen drink je andere soorten wijn. Een frisse rosé past goed in de zomer terwijl de winter vraagt om een volle rode wijn. Met bier is het net zo: bij de winter past een ander soort bier dan bij de zomer.” De typisch winterse bieren zijn op meerdere vlakken anders dan zomers bier. “Het alcoholpercentage van winterse bieren is vaak hoger, dit zorgt voor een warm gevoel van binnen. Vaak zijn de bieren donkerder van kleur en hebben ze tonen van anijs, zoethout, vanille, chocolade of koffie. Koolzuur zorgt voor een frisheid in het bier, daarom heeft een zomers bier vaak meer koolzuur dan een winters bier.”

Warm bier

De typisch winterse bieren drink je een stuk warmer dan de zomerse bieren. Tussen de 7 en 12 graden komen de smaken beter naar voren. “Laatst stond ik met vrienden buiten een winters bier te drinken. Met mijn handen warmde ik het bier op zodat het niet te koud werd. Wel grappig, want in de zomer moet je opletten dat jouw bier juist niet warm wordt in de zon.” De warme winterse bieren passen goed bij gerechten die je in de herfst eet: “Denk aan stoofpotjes, wild, roodvlees en paddenstoelen, zoals kastanje champignons. Probeer ook eens een stuk donkere chocolade. ”

Winterse Kleiburg bieren

Voor winterse bieren worden bepaalde bierstijlen gebruikt waarbij de eerder genoemde eigenschappen terug komen. Barley Wine, Quadruppel, bokbier, ijsbok, (Imperial) Stout en barrel aged bieren zijn hier een voorbeeld van. In Amsterdam brouwt Remco voor Kleiburg een aantal bieren die heel goed bij het koude seizoen passen:

  • Kleiburg Bijlmer bok
    “Bokbieren worden vaak in de herfst gedronken. Omdat ons bok bier een tikkie donkerder is past deze ook erg goed bij de winter. Je kan, door het gebruik van licht getoaste mouten, brood proeven. De donkere mout zorgt voor een koffie en chocolade smaak. De karamel tonen maken het helemaal winters. Door de 6,5% alcohol is het bier niet te zwaar.”

  • Kleiburg Tripel IPA
    “Dit bier zorgt voor een fijne alcohol warmte door het hoge alcohol percentage. De kruidige tonen komen van de hop die bij het brouwen wordt gebruikt. Naast bitterheid is het bier vooral zoet en kruidig.”

  • Kleiburg Quadruppel Poorter
    “Dit is een mooi zwart bier met een hoog percentage wat voor een alcohol warmte zorgt. Dit bier is gelagerd in whisky snippers waardoor je tonen van eiken en vanille terug kan vinden in het bier. De zwarte gebrande mout zorgt voor een koffie en chocolade smaak en het zoethout maakt het bier af.” Leuk om te weten: de Quadruppel Poorter heeft dit jaar een zilveren medaille gewonnen tijdens de Dutch Beer Challenge in de categorie Imperial stout.

 

Zelf de Kleiburg bieren proeven? Voeg de bieren toe aan jouw kruiwagen!