De dagen worden korter en de winterjas is uit de kast gehaald. De perfecte tijd voor donkere winter bieren die je een heerlijk warm gevoel geven. Remco van den Berg kan hier alles over vertellen. Hij is niet alleen groot bierliefhebber maar ook brouwer bij Brouwerij Kleiburg in Amsterdam en neemt ons mee in de wereld van de winterse bieren.
Volgens Remco kun je bier het beste vergelijken met wijn: “Per seizoen drink je andere soorten wijn. Een frisse rosé past goed in de zomer terwijl de winter vraagt om een volle rode wijn. Met bier is het net zo: bij de winter past een ander soort bier dan bij de zomer.” De typisch winterse bieren zijn op meerdere vlakken anders dan zomers bier. “Het alcoholpercentage van winterse bieren is vaak hoger, dit zorgt voor een warm gevoel van binnen. Vaak zijn de bieren donkerder van kleur en hebben ze tonen van anijs, zoethout, vanille, chocolade of koffie. Koolzuur zorgt voor een frisheid in het bier, daarom heeft een zomers bier vaak meer koolzuur dan een winters bier.”
De typisch winterse bieren drink je een stuk warmer dan de zomerse bieren. Tussen de 7 en 12 graden komen de smaken beter naar voren. “Laatst stond ik met vrienden buiten een winters bier te drinken. Met mijn handen warmde ik het bier op zodat het niet te koud werd. Wel grappig, want in de zomer moet je opletten dat jouw bier juist niet warm wordt in de zon.” De warme winterse bieren passen goed bij gerechten die je in de herfst eet: “Denk aan stoofpotjes, wild, roodvlees en paddenstoelen, zoals kastanje champignons. Probeer ook eens een stuk donkere chocolade. ”
Voor winterse bieren worden bepaalde bierstijlen gebruikt waarbij de eerder genoemde eigenschappen terug komen. Barley Wine, Quadruppel, bokbier, ijsbok, (Imperial) Stout en barrel aged bieren zijn hier een voorbeeld van. In Amsterdam brouwt Remco voor Kleiburg een aantal bieren die heel goed bij het koude seizoen passen:
Zelf de Kleiburg bieren proeven? Voeg de bieren toe aan jouw kruiwagen!