Koolzaadolie van Geert’s Best uit Zuidwolde
Rijd je in het voorjaar door het Drentse Zuidwolde? Dan zijn de gele koolzaadvelden van Geert’s Best niet te missen. Net als de kruidig zoete geur van de plant die aan de basis staat van een bijzondere olie. Spoiler alert: als je ‘m geproefd hebt en het verhaal kent, wil je nooit meer olijfolie!
“Ik ben zo’n 13 jaar geleden begonnen met het verbouwen van koolzaad. Het is een prachtig gewas dat het goed doet in ons klimaat. Je kunt er olie mee maken die een milde en rijke smaak heeft. Perfect om mee te koken, te bakken en te braden of als smaakmaker in gerechten. En wist je dat koolzaadolie ook nog eens veel gezonder is dan bijvoorbeeld olijfolie?”, zegt Geert.
Minder verzadigde vetten
Dat zit zo. In koolzaadolie zitten relatief veel onverzadigde vetzuren (omega 3 en 6). Dat zijn de goede vetten die het risico op hart- en vaatziekten verlagen. En er zitten juist weinig (6,5%) verzadigde, slechte vetten in. Ter vergelijking: bij olijfolie is dat minimaal het dubbele. Bovendien is koolzaadolie een bron van vitamine E en K, mineralen en antioxidanten. Lekker gezond dus en dan ook nog eens uit eigen land!
Telen samen met de natuur
Geert zaait zijn koolzaad aan het begin van de lente. Kort daarna kleuren de velden al geel en beginnen de zaadjes te groeien en te rijpen. Daarbij doet vooral de natuur haar werk. Boven de velden zoemen duizenden bijen, die het koolzaad bestuiven. En de zon zorgt ervoor dat er olie ontstaat in de zaadjes. In de zomer is het tijd voor de oogst. Het koolzaad wordt daarna gedroogd en geperst. In het najaar zaait Geert zijn land opnieuw in met winterkoolzaad. Zo kan er nog een keer geoogst worden.
Persen met behoud van smaak
Na de oogst is het tijd om het koolzaad te persen. Dat doet Geert op de eigen boerderij. Koop je olie in de winkel? Dan is die vaak warm geperst en chemisch bewerkt. Lekker efficiënt, maar je raakt wel de geur, kleur, smaak en vitamines kwijt. Daarom kiest Geert voor koude persing. Op zijn eigen boerderij drukt hij met grote schroeven voorzichtig de zaadjes uit de olie. Daardoor blijven al die mooie eigenschappen van de koolzaadolie bewaard. Nog even filteren en dan kan de olie de fles in.
Tractor op koolzaadolie
Wat overblijft na het persen, zijn de zaaddoppen. Daar zitten nog veel eiwitten in. Zonde om weg te gooien toch? Die gaan daarom naar melkveehouders in de regio. Hebben ze minder sojabrokken nodig om te voeren. Ook het stro van de koolzaadplant krijgt een tweede leven in de stal. Lekker circulair! Sowieso denkt Geert veel na over hoe hij het milieu kan ontzien. Zo draait de koolzaadpers op energie van zijn eigen windmolen en zonnepanelen. Als het even kan, laat hij bestrijdingsmiddelen in de schuur staan. En de tractoren op zijn velden? Juist, die tanken geen diesel maar koolzaadolie.
Eten uit de buurt en het seizoen
Eigenlijk heel logisch, vindt Geert. “Ik wil de wereld een beetje mooier achterlaten dan ik ‘m gekregen heb en bijdragen aan een verandering in Nederland. Hoe mooi zou het zijn als we weer meer gaan eten uit de eigen omgeving en uit het seizoen? Dan besparen we zoveel voedselkilometers. En het is ook nog eens leuker en lekkerder als je weet wat je eet, kunt zien waar het groeit en welke aandacht een boer erin gestopt heeft.”
De magie van het boeren
Ja, stiekem is er niets mooiers dan boeren. “Prachtig toch dat je begint met een halve emmer zaad en dat daar even later je hele land mee volstaat? Je werkt samen met de elementen, wat overigens echt niet altijd romantisch is hoor. Het is hard werken en je bent ook buiten als het regent. Maar toch zou ik niets anders willen. Want als ik dan die flessen met koolzaadolie aan het vullen ben, denk ik elke keer opnieuw: we hebben het weer geflikt.”
Tip van Geert’s Best
Vlees uit eigen land smaakt nog lekkerder met een marinade op basis van koolzaadolie. Neem 240 ml GeertsBest Koolzaadolie als basis. Daar voeg je 180 gram bruine suiker, 120 ml sojasaus en 120 ml azijn aan toe. Even mengen en klaar!
Koolzaadolie toevoegen aan jouw kruiwagen? Klik hier!